Saskia van der Poel

Mijn naam is Saskia van der Poel. Inmiddels ben ik al meer dan 20 jaar met veel enthousiasme fulltime werkzaam als restaurator in Historische Binnenruimten en de oprichter van Atelier Koningsblauw. Veelal in panden uit de 17e, 18e en 19e eeuw.

Werkzaamheden

Het uitgangspunt bij mijn werkzaamheden is het behoud van cultureel erfgoed voor de toekomst. U kunt dan denken aan conservering en restauratie van diverse schilderingen in historische interieurs, zoals schilderingen op verschillende dragers, zoals doek, papier, hout en stuc. Voorbeelden van schilderingen op doek zijn arcadische landschappen, grisailles en mythologische voorstellingen. Op hout en stuc kom je diverse hout-marmerimitaties, bladgoud en decoratieve sjabloonschilderingen tegen.

Saskia van der Poel // Atelier Koningsblauw Amsterdam

Naast de daadwerkelijke restauratie en conservering voer ik ook onderzoek uit naar historische verflagen. Door een dergelijk onderzoek kun je een beter beeld vormen van de geschiedenis van o.a. materialen en kleuren en deze documenteren voor de toekomst.

Het maken van reconstructies behoort ook regelmatig tot mijn werkzaamheden. Omdat het voorkomt dat er bij projecten verschillende disciplines benodigd zijn, stel ik regelmatig teams samen met collega’s met een eigen specialisme. Inmiddels is dit een fijne groep collega’s geworden die regelmatig met elkaar samenwerken.

Om precies de juiste kleuren te krijgen bij een restauratie van een Historische Binnenruimte meng ik ze graag zelf. Ik maak hierbij gebruik van pigmenten.

Passie voor het vak

Ik kom uit een familie met restauratoren en kunstenaars, waaronder bijvoorbeeld de Haagse Schoolschilder J.H. Mastenbroek (1875-1945) en illustrator Carol Voges (1925-2001). De liefde voor het schilderen mij bijgebracht door o.a. Norbert Olthuis (1925-2009), voormalig docent aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten. In zijn atelier leerde ik de finesses van het vak, vooral het kunnen kijken en analyseren. Maar ook het goede contact met mijn oudoom Klaas Mastenbroek (1920-2008), o.a. restaurator van schilderijen en later violen, is zeer leerzaam geweest voor het uitoefenen van diverse onderdelen (o.a. materiaalkennis ) van het vak; zijn oude leerboeken en aantekeningen gebruik ik nog regelmatig.

Daarnaast geeft samenwerken met collega’s mij een bijdrage aan het vergroten van kennis op diverse aspecten van het restaureren. Meewerken in restauratieateliers voor schilderijen is daar een voorbeeld van, het uitwisselen van kennis en ervaring. Om mijn kennis up to date te houden volg ik regelmatig masterclasses zoals bijvoorbeeld:

  • Filling materials, methods and criteria for loss compensation in easel paintings, Laura Fuster López
  • Materials for the conservation of architectural surfaces Dr. L Borgioli
  •  Materclass re-lining paintings Douwes Restauration

Opdrachtgevers

Mijn opdrachtgevers zijn Gemeenten, Musea, (restauratie) architecten, bouwbedrijven en particulieren. Ik ben geregistreerd restaurator bij ERM en aangesloten bij RR en ARA.