Projecten

Regelmatig zijn er grotere projecten waarbij er meerdere disciplines nodig zijn. Zo heeft ons team een geheel transept van een kerk gerestaureerd en enkele schilderijen die daar hingen.
Ook werken we in grachtenpanden waar in samenwerking met stukadoors wanden en plafonds gerestaureerd worden en ook het houtwerk door restauratieschilders in zijn geheel wordt aangepakt. Bij dergelijke projecten kan het nodig zijn om eerst een kleuronderzoek uit te voeren om de juiste koers te bepalen, dit gebeurt vaak in samenwerking met een restauratiearchitect.

2022

Restauratie Atelier: All Good Pictures Crack

Atelier Koningsblauw heeft geassisteerd bij het reinigen van oppervlakte vuil, vernisasfame en retoucheren.

Restauratie van schilderijen en dubbel kamerscherm 19e eeuw

2021-2022. Oppervlakte vuil verwijderen, deels begeleiden behandeling warmte vacuümtafel, vernis afname, retoucheervernis aanbrengen, z.n. vullen, retoucheren en slotvernis aanbrengen.

Bekijk project

Restauratie entreepartij Tromp 18e eeuw, Oudezijds Voorburgwal Amsterdam

Kleurhistorische inventarisatie, reinigen, retoucheren en delen opnieuw schilderen, slotvernis aanbrengen.

Bekijk project

Restauratie 3 historische ruimtes w.o. plafondschildering op stuc, entree en gang 18/19e eeuw, Herengracht Amsterdam

Restauratie plafondschildering, reinigen, vullen, lijmen en tenslotte retoucheren. Bladgoud nalopen. Restauratie schilderwerk op houten delen, kleuren mengen en schilderen met kwasttechniek. Plafonds en monumentale gang, met kwasttechniek en spanningsvrije verf.

Bekijk project

Restauratieschilderwerk entree en gang J. Logteren ( 1709-1745)

Schilderen monumentale gang met kwasttechniek en spanningsvrije lijmverf.

Restauratie 19e eeuws papier machéplafond

Eerst heeft de stucadoor delen gerepareerd en het doorgezakte middenvlak (spiegel) moest vervangen worden. Daarna werd het gehele plafond gereinigd. Na de werkzaamheden als retoucheren van delen en de spiegel voorzien van een reconstructie.

Bekijk project

Marmerimitatie

Weer terugbrengen van marmerimitaties op de lambrisering van de entree en bang.

Restauratie van plafondstukken en wandschilderingen op canvas

Restauratie van 3 plafondstukken (J. de Wit (1695-1754), A. Elliger (1701-1781), Anoniem) en Wandschilderijen ( I. de Moucheron (1667-1744) op de Herengracht in Amsterdam. Over de restauraties zijn uitgebreide rapporten geschreven.

Bekijk project

2021

Restauratie ornamenten en beelden J. van Logteren (1709-1745)

Het reinigen van de beelden en ornamenten (van Logteren), kleurhistorische inventarisatie en advies op de Herengracht in Amsterdam. Restauratie schilderwerk.

Bekijk project

Restauratie atelier Douwes Fine Art

Assisteren bij het retoucheren van een wandschildering uit de 18e eeuw.

Bekijk project

Restauratie wandschildering 20e eeuw in Naarden

In 2021 verzorgden wij de restauratie; reinigen (schimmel terugdringen), vullen en retoucheren, na het maken van een nulmetingrapport voor aanvang verbouwing in 2018.

Bekijk project

Restauratie zonnewijzer op kerk

Vullen, retoucheren en vergulden.

2020

Restauratie tegeltableaus Lindengracht Amsterdam

Ontbrekende stukjes zijn weer aangeheeld en geschilderd.

14e kruiswegstatie St Lambertuskerk F. v. Beers, rond 1900

Gedeeltelijke reiniging en oppervlaktevuil verwijderen.

Beschilderde plafonds Tropenmuseum Amsterdam

Schade op beschilderde plafonds, houtimitaties, beelden, entreepoort marmerimitaties enz door het hele gebouw van het Tropeninstituut reinigen en retoucheren.

Bekijk project

2019

Vergulden van lijsten Keizersgracht Amsterdam

Het vergulden van lijsten rondom wandschilderijen in de zaal en rondom spiegelwanden in het soutterain.

Restauratie wandschilderijen 18e eeuw

Assisteren bij het retoucheren van 18e eeuws wandschilderijen.

Tegeltableau Dufayschool Amsterdam

Schades d.w.z. ontbrekende stukjes zijn weer aangeheeld en geschilderd.

Restauratie Landgoed Waterland stijlkamer tuinzijde, 18/19e eeuw

In de trouwkamer is een historische kleurverkenning uitgevoerd en vervolgens in de originele kleurstellingen teruggebracht. Decoratieve biezen in een andere ruimte zijn gerestaureerd. Plafonds die door lekkage waren beschadigd zijn eerst gerepareerd en vervolgens geschilderd in lijmverf.

Gevelreclame ‘Depot van Wijnen’ zijmuur Damrak Amsterdam

Aan de hand van foto’s en deels zichtbare resten op de muur kon de schildering weer opnieuw geschilderd worden.

Restauratie schilderij J. Dunselman (1863-1931) Bartholomeuskerk Nootdorp

Over dit project is een uitgebreid rapport geschreven. In het kort; het schilderij (was gelijmd o.a. met loodwitverf op houtvezelplaten die deels verpulverd en beschadigd waren) is in delen van de wand gehaald, gereinigd, gevuld, retoucheervernis aangebracht, geretoucheerd, slotvernis aangebracht en ten slotte in een speciaal ontworpen frame geplaatst zodat het weer veilig opgehangen kon worden.

Bekijk project

Reconstructie 17e eeuwse plafondschildering salon Kasteel Heemstede

Na de brand in het Kasteel (in 1987) was een groot deel van het interieur vergaan. De kale plekken van de monumentale plafondschilderingen waren daar getuige van. Met behulp van digitale reconstructies van oude dia’s was het mogelijk om een reconstructie van de schilderijen op doek te schilderen in olieverf.

Monumentale balzaal 18e/19e eeuw Herengracht Amsterdam

Kleurhistorische verkenning uitgevoerd. Reiniging van hout en stucwerk, mengen van precies dezelfde kleuren die aanwezig waren in de zaal, met als doel kleine delen te kunnen repareren en alles weer in goede staat te brengen. De Kooflijst is weer in originele kleur teruggebracht. Bladgoud is gerestaureerd en/of aangebracht.

Bekijk project

Restauratie stijlkamer, plafond, spiegel en biezen 18e/19e eeuw

Restauratie van 18e deels 19e eeuws plafond. Het is geheel gereinigd en geretoucheerd nadat er kleine reparaties waren uitgevoerd (scheurtjes, afgebrokkelde stukjes). Delen van vergulde spiegel geretoucheerd, opnieuw verguld en biezen verguld in de kamer.

Tropenmuseum Amsterdam: Wandschilderingen souterrain restauratie/reconstructie, monumentale hal restauratieschilderwerk 20e eeuw

2018-2019. Kleur/materiaalonderzoek, reinigen deels retoucheren en deels reconstructie aanbrengen.
Plafonds in de centrale hal schilderen met kwaststreek.

Bekijk project

2018

Steenimitatie Bloemendaal

Het schilderen van steenimitaties aan de buitengevel.

2017

Gevelreclame De Lachende Koe 20e eeuw, Amsterdam

Restauratie van een originele reclameschildering.

Restauratie 18e eeuwse beschilderde plafonds Kloveniersburgwal Amsterdam

Restauratie van twee plafonds, een uit de 18e eeuw op doek en een uit de 19e eeuw op stuc. Het doek is eerst gereinigd, gevuld, retoucheervernis aangebracht en geretoucheerd. Ook is het spieraam uitgespiet. Het andere plafond, beschilderd stuc is met scalpelmesjes gereinigd en geretoucheerd. De originele marmerimitaties in de gang zijn deels gereinigd/ geretoucheerd en deels gereconstrueerd.

Bekijk project

Restauratie stijlkamers en hal 17e eeuw Museum van Loon Amsterdam

Van 2013 t0t 2017 hebben we in Museum van Loon stijlkamers, gang en centrale hal gerestaureerd. Voor aanvang werden er kleurhistorische verkenningen uitgevoerd . De werkzaamheden variëren van reoucheerwerk, vergulden, originele kleuren mengen, restauratieschilderwerk enz.

Bekijk project

2015

Gevelsteen Pelikaan Haarlem

De gevelsteen is gereinigd en er is een kleurverkenning uitgevoerd, Daarna is het in de originele kleuren geschilderd en verguld. De tekst eronder is met lak geschilderd.

Restauratie beeldje 20e eeuw

Dit beeldje van een joodse kunstenaar had kleine schade plekjes. Deze konden eenvoudig gevuld en geretoucheerd worden.

Reconstructie schilderbehang uit de 18e eeuw en vergulden spiegellijst in eet- of koepelkamer, Museum Vlaardingen

Er bestaat geen afbeelding meer van de originele schildering. Daarom is gekozen voor een afbeelding uit dezelfde periode met dezelfde strekking uit het dorpshuis te Kockengen. Hiervan is met olieverf op doek een wat uitvergrote kopie geschilderd in olieverf op doek. De spiegel op de schouw in de kamer is ten dele opnieuw verguld/gepatineerd en ten dele geretoucheerd.

2014

Reconstructie 17e eeuwse plafondschildering eetkamer Kasteel Heemstede

Na de brand in het Kasteel (in 1987) was een groot deel van het interieur vergaan. De kale plekken van de monumentale plafondschilderingen waren daar getuige van. Met behulp van digitale reconstructies van oude dia’s was het mogelijk om een reconstructie van de schilderijen op doek te schilderen in olieverf.

Restauratie transept, Mariakapel en meerdere pilaren 1870 Bartholomeuskerk Nootdorp

2013-2014. De vraag van de architect was om reconstructies te maken van de decoratieve banden op het transept en de pilaren a.d.h.v. foto’s. We ontdekten echter dat er veegvast over het gehele transept was aangebracht. Onder deze laag zaten alle originele decoraties nog! Alle veegvast is eerst van het gehele transept verwijderd. De beschadigde delen zijn hersteld en geretoucheerd ofwel gereconstrueerd. Van de teksten op het transept waren delen vergaan. Met een speciale mortel is dit gerepareerd en de ontbrekende delen van de teksten zijn gereconstrueerd.

Bekijk project

2013

Plafonds en centrale hal 1910 Maria’s Hof Lisse

Kleurhistorische verkenningen verricht. Het reinigen, repareren en retoucheren van 4 plafonds en de centrale hal. Het terugbrengen van overgeschilderde sjabloonschilderingen. Deels leiden van het project.

Bekijk project

Gevelreclame Singel en F. Simonszstraat 20 Amsterdam

Ophalen van de originele tekst.

Houtimitatie op historische Tjalk

Op de Tjalk zaten oorspronkelijk houtimitaties op de loefzijde, dit is m.b.v. een nieuwe houtimitatie weer in ere hersteld.

2012

Restauratie van personenwagon uit tweede wereldoorlog 1940-45 Spoorwegmuseum Utrecht

Deel wat noodzakelijkerwijs door de timmerman was gerepareerd geretoucheerd.

Diverse kleine restauraties 1357 Slot Loevestein

Beschadigingen etc op muren en houten delen repareren en retoucheren.

Reconstructie van tekst op lateibalk Nieuwendijk Amsterdam

Reconstructie van tekst op lateibalk geschilderd, marmerglas gerestaureerd en delen verguld.

Houtimitatie De Porceleyne Fles Delft

Voor de Porcelijne fles waren er door de interieurbouwer sfeerimpressies van authentieke kamers gebouwd. In deze kamers is een houtimitatie toegepast.

2011

Kasteel de Keukenhof: Restauratie plafonds, lambrisering, galschildering, wapenschilden en recontructie 67 schilderijen van caspar Wolff (1735-1783)

2010-2011. Plafonds reinigen, houtimitaties en goud decoraties restaureren. Wapenschilden: Kleuronderzoek, overschilderingen verwijderen en delen aanhelen en/of retoucheren. Glaschildering, aan achterzijde retouches aangebracht. Blauwe Salon, reconstructies geschilderd van de schilderijen van Caspar Wolff die daar oorspronkelijk hingen.

Restauratie medaillons, marmerimitatie 18e eeuw Herengracht Amsterdam

De medaillons in de gang waren compleet dicht geschilderd. Enkele guirlandes waren kapot en enkele waren opnieuw gegoten met voor de mal basismodellen waar nog een heel pak verflagen nog op zat. Er zijn nieuwe afgietsels gemaakt met nu als basis schoongemaakte guirlandes; waardoor ze weer mooi en scherp waren. De bladgoud decoraties zijn ook weer aangebracht. Bij de schouw ontbrak een gedeelte, deze is m.b.v. een marmerimitatie weer compleet. In het trappenhuis had schimmel en vocht een grote deel van de oorspronkelijke marmerimitatie beschadigd. Een deel is gereconstrueerd.

2010

Kruiken, House of Bols Amsterdam

Voor het historische tentoonstelling gedeelte in House of Bols kregen we de uitzonderlijke opdracht om de eerste originele kruiken te kopieëren, zodat ze de echte in de kluis kunnen bewaren. Een keramist heeft ze geboetseerd en wij hebben de glazuur nageschilderd (de oorspronkelijke glazuur wordt nu niet meer toegepast, omdat het giftig is).

2009

Twee stucplafonds met ornamenten 19e eeuw

Later aangebrachte verflagen verwijderen van het plafond.

Vergulden stucornamenten uit 19e eeuw, Landgoed Beerschoten

In deze kamer zijn alle ornamenten en de sierlijsten helemaal verguld, de eigenaar vertelde dat de ornamenten oorspronkelijk ook verguld waren.

2008

Pilaren met marmerimitatie en bladgoud 19e eeuw, Hotel des Indes Den Haag

De pilaren kregen na de grote renovatie weer hun oorspronkelijke uiterlijk.

Stucplafonds met ornamenten en sjabloondecoraties uit de 19e eeuw Vlaardingen

In dit pand waren 5 kamers en de gang versierd met prachtige kleurrijke plafonds. Deze zijn zorgvuldig gerepareerd, gereinigd en zo nodig geretoucheerd.

Houtimitatie op deuren en balken Bloemendaal

In deze mooie villa waren alle deuren in de hal alsmede de balken trapleuningen oorspronkelijk in een eikenhout imitatie geschilderd. Deze originele laag was niet meer in een goede staat o.a. door de vele lagen verf die er in de loop van de tijd op waren aangebracht. Op hun verzoek zijn deze houtimitaties opnieuw aangebracht.

2007

Wandschilderingen en marmerimitatie op houten wanden uit de 17e eeuw Broek in Waterland

Toen de eigenaren dit pand kochten vonden ze in de schuur en op de vloer planken met schilderingen erop. Deze hebben ze als een puzzel in elkaar gezet. Toen zagen ze de bijzondere schilderingen, niet tot nauwelijks vervuild. De beschadigde plekken en kleine ontbrekende plekjes zijn geretoucheerd.

Restauratie van meerdere beschilderde stuc plafonds 19e eeuw Haarlem

Dit vervuild en meermaals overgeschilderde plafond hebben wij gereinigd tot op de originele verflaag. Er waren ook hoekdelen uitgevallen. De originele kleurstelling hebben wij bij het gereconstrueerde deel ook aangehouden. Andere plafonds in het gebouw zijn ook gereinigd en geretoucheerd.

Restauratie schilderij van onbekende schilder 18e eeuw Herengracht Amsterdam

Door waterschade waren er witte strepen in de vernis ontstaan. De vernislaag is verwijderd, gelukkig zat de schade enkel in de vernislaag. Een nieuwe vernis is aangebracht.

2006

Kührhaus Schevingen (dependance):Restauratie plafondstukken en omliggend stucplafond en dessus de portes in de gang 19e eeuw

Plafondstukken reinigen, vernisafname ret. vernis aanbrengen, retoucheren en slotvernis aanbrengen. Plafondstuk met wolken vastgezet mbt stempels en lijm (ze waren op het plafond geplakt). Dessus de portes: gereinigd en geretoucheerd (was op gips /kalk geschilderd). Op stucwerk zat dikke en harde laag granolverf, deze geheel verwijderd en opnieuw geschilderd/verguld.

Restauratie en reconstructie houtimitaties kajuit, Scheepvaartmuseum Amsterdam

Reinigen houtimitatie, delen vullen en schuren en retoucheren. Andere delen die te beschadigd waren opnieuw een houtimitatie aangebracht.

Restauratie 5 beschilderde stucplafonds (19e eeuw), gedecoreerde bovendelen van ramen aan de buitenzijde en retoucheren eikenhoutimitatie, Vondelstraat Amsterdam

2006-2007. Bij meerdere plafonds met scalpel mes verflagen verwijderen tot de originele schildering, lacunes vullen en retoucheren. Bij een plafond was een deel ingestort, na werkzaamheden van de restauratiestukadoor is daar een reconstructie op aangebracht. De gevelstenen zijn gereinigd en geretoucheerd met mineraalverf. In de bibliotheek waren schades aan een donkere eikenhout imitatie. Deze zijn geretoucheerd.

2005

Restauratie houten balken plafonds eind 18e eeuw, mahoniehoutimitatie op deuren en restauratie houten vogelplafond uit de 17e eeuw, Keizersgracht Amsterdam

Vogelplafond in gang, bootlakvernis verwijderd, gevuld en geretoucheerd. Balkenplafond in woonkamer, eikenhout imitatie delen restaureren en delen reconstructie in origineel handschrift. Deuren eerste verdieping, reinigen, retoucheren van beschadigde plekken en opnieuw vernis aangebracht.

Restauratie houten plafonds eind 18e eeuw, Singel Amsterdam

Het reinigen van het, met houtimitatie beschilderde, houten plafond. Verguldingen hier en daar herstellen. De met Esdoornimitatie beschilderde middenvlakken waren origineel op papier geschilderd en zeer kwetsbaar. Om deze in takt te laten hebben wij op zeer dun plaatmateriaal een reconstructie geschilderd en deze iets onder de originele schildering geplaatst.

2002

Restauratie ornamenten plafonds 19e eeuw, vlakken met decoratieve sjabloonschilderingen

Voormalig Heineken kantoor. Reinigen oppervlakte vuil, consolideren losse delen o.a. met behulp van stempels. Retoucheren.

Restauratie van twee schouwen uit de 18e eeuw, Gemeentemuseum Vlissingen

Met lijnolieverf (zelf aangemaakt) schilderen van door de timmerman eerst gerestaureerde schouwen. Met los bladgoud 23.75 K vergulden van houtsnijwerk.

2001

Restauratie van wandschilderingen (olieverf) Pieter den Beste (1894-1972), Tuschinski Theater Amsterdam

Het met scalpelmesjes verwijderen van overschilderingen en retoucheren.

Restauratie beschilderde ornamenten plafonds 19e eeuw, Plantage Middenlaan Amsterdam

Oude verflagen verwijderen van het stucwerk op plafond en reconstructie van originele kleuren.

1998

Renovatie/ restauratie van de grote zaal (1888) Concertgebouw Amsterdam

Het aanbrengen van bladgoud op vele ornamenten en biezen. Schilderen van o.a. sjabloonschilderingen rondom het orgel.