Restauratie plafondstukken en wandschilderingen Herengracht Amsterdam

2022

De rechterkamer van Huis de Neufville wordt ook wel de Moucheronkamer genoemd. Dit vanwege de behangselschilderingen, met het thema arcadische landschappen, die Isaac daar kort na 1730 heeft aangebracht. De schilderingen lopen rondom door, ook over de deur heen. Tegen de achterwand is een soortgelijke voorstelling door Jurriaan Andriessen geschilderd in 1792. Eveneens zijn de grisailles (thema architectuur en beeldhouwkunst) aan weerszijden hiervan en de drie gratiën van zijn hand. In het plafond is in 1736 een schilderij van Anthony Elligers geplaatst.

Werkzaamheden

Kleurhistorische verkenning uitgevoerd. Reiniging van hout en stucwerk, mengen van precies dezelfde kleuren die aanwezig waren in de zaal, met als doel kleine delen te kunnen repareren en alles weer in goede staat te brengen. De Kooflijst is weer in originele kleur teruggebracht. Bladgoud is gerestaureerd en/of aangebracht.

Globaal bestond de restauratie uit de volgende handelingen:

Al deze schilderijen op de Gouden Bocht van Amsterdam zijn eerst gereinigd van oppervlakte vuil. Daarna is de vergeelde vernis verwijderd en de overschilderingen. Vervolgens zijn de schades geretoucheerd en is er zonodig een reversibel slotvernis aangebracht.

Bovenste doek is van : Antonie Elliger (1701-1781)
Middendoek met balustrade: anoniem
Onderste doek: Jacob de Wit (1695-1754)