Plafondrestauratie

Plafonds uit de 17,18,19 en 20e eeuw zijn vaak rijkelijk versierd. Denk aan stucwerk met prachtige ornamenten, welke soms ter plaatse met de hand werden geboetseerd.

Verschillende periodes kenmerken zich door het gebruik van een (kleurrijk) palet in bepaalde tonen, decoratieve voorstellingen en bladgoud. Op houten plafonds uit de 17e eeuw kun je decoraties tegenkomen van bijvoorbeeld illusies van luchten met in en uitheemse vogels. In het begin van de 20e eeuw versieren decoratieve sjabloonschilderingen, geïnspireerd door de Art Nouveau stroming, de balken en vlakken. Kunstschilders uit o.a. de 18e eeuw werden uitgedaagd tot het maken van enorme olieverfschilderijen met bijvoorbeeld mythologische voorstellingen.

Deze diversiteit in vormen en materialen biedt mooie uitdagende projecten om aan te werken, meestal vanaf de steiger na voorafgaand onderzoek. Het unieke verhaal van elke kamer komt nog meer aan het licht door kleuronderzoeken. Dergelijke onderzoeken kunnen op verschillende niveau’s worden uitgevoerd tot aan microscopisch en laboratoriumonderzoek aan toe. Zie ook Stichting ERM.

Uitgelichte plafondrestauratieprojecten

Hieronder vindt u enkele van onze projecten. Klik voor meer informatie over het project.