Bladgoud

Vergulden is een verfijnde schildertechniek die in het interieur vooral op ornamenten en lijsten is toegepast. Je ziet de toepassing van deze techniek ook bij belettering, details op hekwerk en beelden. Het gebruik van bladgoud beleefde een hoogtepunt in de 18de eeuw (Lodewijk de XV stijl). Voor het vergulden worden boekjes met daarin dunne velletjes bladgoud gebruikt. De legering van het bladgoud is bepalend voor de kleur en glans. De toevoeging van zilver maakt het bladgoud lichter, koper geeft het goud een rode gloed.

Bladgoud kan naar gelang de toepassing aangebracht worden op verschillende lijm-bindmiddelen, variërend met een oliebasis, gelatine/eiwitten of kunsthars op acrylbasis. Een voordeel van bladgoud is dat het corrosiebestendig is, het blijft daardoor uitermate lang goed van kwaliteit (tenzij men het steeds met schoonmaakmiddelen en doekjes schoonmaakt..)

Wat je tevens kunt tegenkomen in rijk gedecoreerde kamers is een ander alternatief; men gebruikte dan bronspoeders of micagoud opgelost in een binder voor de goudkleurige detailversieringen. Dit koos men wellicht omdat men bronstinten prefereerde, of om kosten te besparen. Deze alternatieven zijn in de loop van de tijd vaak verdonkerd, groenig en dof geworden.

Uitgelichte bladgoudprojecten

Hieronder vindt u enkele van onze projecten. Klik voor meer informatie over het project.