Restauratie van wandschilderingen

In het verleden, maar ook heden ten dage, versieren bewoners graag de wanden in hun huis. Het kan laten zien wat belangrijke thema’s zijn in het leven, maar het biedt ook een illusie of een sfeer in een kamer.

Voorbeelden zijn de levensgrote schilderijen uit de 18e en 19e eeuw op de wanden met afbeeldingen van arcadische landschappen, mythologische figuren en jachttaferelen; je waant je tijdelijk in een andere wereld tijdens bij bijvoorbeeld een ontbijt of diner.

Ook werden er diverse kleurstellingen op de veelal houten panelen en lambriseringen aangebracht. Van tijd tot tijd veranderden deze kleurstellingen, onderhevig aan mode of wellicht geïnspireerd door bezoeken aan andere landen.

Lijsten en biezen rond wandbespanningen en het houtwerk werden vaak verrijkt of afgewerkt met bladgoud. Er zijn ook schilderingen, uit bijvoorbeeld de 20e eeuw, die direct op de muur zijn aangebracht. Deze vragen weer hun eigen unieke aanpak wat betreft reiniging en materiaal gebruik.

Kleuronderzoek

Het unieke verhaal van elke kamer komt aan het licht bij kleuronderzoeken. Dergelijke onderzoeken kunnen op verschillende niveau’s worden uitgevoerd tot aan microscopisch en laboratorium onderzoek aan toe (url ERM). Door een historisch kleuronderzoek uit te voeren kan je zelfs grote delen van de geschiedenis van een geheel pand documenteren.

Uitgelichte projecten wandrestauratie

Hieronder vindt u enkele van onze projecten. Klik voor meer informatie over het project.