Hout- en marmerimitaties

Hout- en marmerimitaties kom je regelmatig tegen in monumentale panden. Vaak vormen ze een onderdeel van een decoratie (kleur)schema uit een bepaalde periode. Je kunt denken aan balken, deuren, deuromlijstingen, trappen, lambriseringen, bedsteden en kasten die op deze wijze werden gedecoreerd.

Bij een kleurinventarisatie kun je meerdere lagen met houtimitaties in verschillende tinten van donkerbruin tot lichtgeel tegenkomen. In de 17e eeuw werd vaak eikenhout nagebootst op een grenen ondergrond. In de 18e eeuw waren geschilderde houtimitaties om verschillende redenen nog steeds in de mode. In deze periode zie je ook imitaties van bijvoorbeeld mahonie, ebbe, palissander, ceder en wortelnotenhout. In de 19e eeuw zie je het houten wederom opkomen, nu ook op o.a. winkelpuien. Imitaties zijn over het algemeen bedoeld om een pand te verfraaien. Denk naast houtimitaties ook aan grote en kleine vlakken die decoratief versierd waren met imitaties van andere unieke materialen zoals roze- geel- groen-wit marmer, port d’or, rouge royalmarmer en schildpad. Je vind dit op wanden, schoorsteenmantels, panelen van deuren, lambriseringen, lijsten, zuilen en pilasters.

Er zijn ook simpelere imitaties zoals gevelonderdelen die in egaal grijs, oker of bruin zijn geschilderd. Deze kleuren stellen hardsteen, zandsteen en hout voor.

Uitgelichte hout- en marmerimitatieprojecten

Hieronder vindt u afbeeldingen van enkele van onze projecten.